Ce să faci în cazul unui accident

Ce să faci în cazul unui accident

Procedura in caz de accident este reglementata de Codul Rutier. In articolul 75 este precizat faptul ca odata implicat intr-un accident, fie doar ca si martor, este necesar sa fie respectate cumulativ mai multe conditii, indiferent de situatie sau de cat de grav a fost accidentul.


Asadar, in situatia in care in urma unui accident au rezultat victime sau chiar decese, este necesar sa fie luate in considerare mai multe detalii:
-anuntatea politiei
-pastrarea locului afectat intact pana si dupa momentul sosirii echipajelor speciale
-orice persoana implicata sau care a fost martor la fata locului producerii accidentului nu trebuie sa paraseasca locatia


In cazul in care accidentul nu s-a soldat cu victime si nici cu daune materiale semnificative, se poate lua in considerate o intelege pe cale amiabila, care nu nevesita neaparat implicarea politiei. Astfel se completeaza o polita RCA pentru daunele materiale ce necesita reparatie din partea celor angajati in accident. Este necesar ca vina sa fie a unuia dintre cei doi conducatori, altfel actul nu este valabil, mentionadu-se faptul ca odata completata, fisa nu mai poate fi modificata. Deasemena, o completare a acestei polite cat mai apropiat de momentul producerii duce la evitarea cazurilor in care soferul vinovat poate sa aduca anumite clauze si sa fie luat in considerare vinovat soferul nevinovat.


In caz contrar, in termen de 24 de ore de la producerea accidentului cei doi soferi trebuie sa se prezinte la Biroul de Accidente Usoare. Neprezentarea in acest termen se considera contraventie si se va sanctiona cu amenda si suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn