recuperari creante

Clauze Abuzive Bancare

Cu ce te putem ajuta?

Daca ai nevoie de mai multe informatii, nu ezita sa ne contactezi!

Operațiunile desfășurate între instituțiile bancare și clienții acestora se materializează în contracte bancare.

Având în vedere obiectul contractelor bancare și anume acela de a pune la dispoziția împrumutatului (Clientului) o sumă de bani, în schimbul unei dobânzi, contractele bancare prezintă unele particularități față de contractele civile, fiind contracte de adeziune (la care de regulă se aderă, fără a se putea aduce foarte multe modificări).

Dacă însă este vorba despre un consumator, clauzele pre-formulate de către bancă pot fi supuse controlului judiciar sub aspectul verificării caracterului lor abuziv. Instanța care a constatat caracterul abuziv al unei clauze dintr-un contract de credit încheiat cu consumatorii este obligată să înlăture din oficiu aplicarea acesteia.

Contractele de credit pentru consumatori au fost reglementate prin Ordonanța de urgență nr. 50/2010 care a transpus Directiva 2008/48/CE, cu modificările și completările următoare.

Printre cele mai frecvente clauze abuzive care se pot regăsi în contractele de credit sunt cele care fac referire la perceperea unor comisioane bancare, caracterul variabil al dobânzii, la declanșarea scadenței anticipate.

Clauzele bancare pot conține clauze abuzive cu privire la:

  • comisionul de administrare;
  • comision de rambursare anticipata;
  • comisionul de analiză dosar sau acordare credit;
  • comisionul de risc, mai ales în condițiile în care a fost încheiată o asigurare;
  • comisionul de gestiune;
  • clauza prin care creditorul stipulează în favoare sa dreptul la o dobândă contractuală variabilă;
  • clauza privind declanșarea scadenței anticipate;
  • clauza în baza căreia banca creditoare are dreptul de a cesiona creanța sau contractul de credit către o altă entitate, inclusiv către societățile care au ca obiect de activitate preluarea creanțelor;
  • clauza de risc valutar, pentru creditele în valuta, prin care banca nu își asuma niciun risc ca urmare a fluctuației monedei, riscul urmând a fi suportat integral de către client.

Cum te putem ajuta?

Pentru a evita semnarea unui contract de împrumut care să conțină clauze abuzive, este foarte important să cunoașteți și să înțelegeți clauzele contractuale, acestea urmând a fi negociate împreună cu banca într-un mod transparent și legal.

Aveți nevoie de asistență în legătură cu negocierea unui contract de credit sau doriți să beneficiați de consultanță pre-litigioasă în legătură cu o acțiune îndreptată împotriva băncii pentru constatarea caracterului abuziv al clauzelor inserate în contractele de credit și pentru a recupera sumele achitate în mod nelegal băncii?

Contactati-ne !